AztaQ

Amatőr Zenei Tehetségkutató

Amatőr Zenei Tehetségkutató

Díjak: Gitármánia részvétel

2024. május 18. - aztaq

Andrásik Remo, az idén harmincéves Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor elindítója, egyben az Öröm a Zene vezetője, az AztaQ’24 zsűritagja a szolnoki verseny egy résztvevőjét meghívja az idei Gitármánia táborozói közé.

240517-gitarmaniajo.jpgA Gitármánia táboroknak lassan két évtizede a szolnoki Tiszaligeti Ifjúsági Tábor ad otthont, ahol a korábbi résztvevők egyöntetű véleménye szerint ilyenkor „egy hétre megnyílik a zenemennyország”. A Gitármánia táborok lényegét és hangulatát igazán csak az tudja megérteni, akinek volt alkalma az elmúlt három évtizedben legalább egyszer is az ország legjobbszívű zenészeivel és többszáz zenét tanulni vágyóval együtt tölteni egy hetet. Szerencsére ilyen zenészből több ezer van Magyarországon, hiszen az első táborozók közül sokan már előadóként térnek vissza a „zenemennyországba”, de talán az sem túlzás, ha azt mondjuk: alig van ma Magyarországon jelentős zenekar, amelynek tagjai között ne lenne egykori gitármániás. Így a hezitálóknak van kiknél érdeklődniük.

Az XXXI. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábort július 22. és 28. között rendezik Szolnokon. A tábor „ottalvós” helyei már hetekkel ezelőtt beteltek, így lezárult a hivatalos jelentkezés. Ugyanakkor Andrásik Remo, a tábor kitalálója és főszervezője, a szolnoki AztaQ zsűrijének tagja, a korábbi évekhez hasonlóan az idei indulók közül is meghív egy vagy két zenészt, hogy „bejáróként” vegyen részt a tábor óráin, lépjen be az első napon létrejövő zenekarok valamelyikébe, a zárónapon koncertezzen a Tiszaliget fái alatt, és egy életre szóló barátságokat és szakmai kapcsolatokat kössön.

https://instrumentweb.hu/gitartmania

Díjak: Megjelenés az Aktív Rádióban

A Szolnok, Karcag és Tiszakécske térségében fogható, 1995 óta működő Aktív Rádió ebben az évben is támogatja az AztaQ megrendezését, a június 1-jei verseny egyik fellépője kiemelt megjelenési lehetőséget kap az adó műsoraiban.

240516-aktivr.jpgAz Aktív Rádió 1995-ben szólalt meg először Szolnokon. Néhány évig csak 12 és 20 óra között volt hallgatható az FM 92.2 MHz-es hullámon, majd 1999 elejétől 24 órás sugárzási lehetőséget kapott. Ez azt jelenti, hogy a város egyetlen, 25 éve változatlan néven működő rádiójaként Szolnok elsőszámú hír- és zenei csatornájává lépett elő. Hallgatottságát 2007-ben Tiszakécske (FM 102.2), majd 2011-ben Karcag (FM 93.8) térségében bővíthette, így ma az Alföld közepének legnagyobb helyi, kereskedelmi rádiója, ami közel félmillió potenciális hallgatót ér el. Az Aktív Rádióra is igaz, hogy a helyben élők az országos csatornák előtt kapcsolnak a „saját” csatornájukra.

Az Aktív Rádió 2024-ben ismét csatlakozott az AztaQ, Amatőr Zenei Tehetségkutató Verseny támogatóihoz. A június 1-jén színpadra lépő formációk közül valaki nemcsak a rádió Periszkóp című zenei műsorában mutatkozhat be, hanem a versenyt követő időszakban – a díjazott által választott időben –, a rádió vételkörzetében rendezett koncertjét egy héten keresztül reklámozhatja az Aktív Rádió hullámhosszán. Ez pedig azt jelentheti, hogy a jó szereplés az AztaQ-n közel félmillió hallgatóval ismertetheti meg a banda vagy az énekes nevét és produkcióját.

http://www.aktivradio.hu/website/

Díjak: Koncert a szolnoki Múzsák terén

Még ezen a nyáron 50 ezer forint tiszteletdíjért adhat koncertet a szolnoki Múzsák terén az AztaQ egyik résztvevője, az Amatőr Zenei Tehetségkutató Versenynek 2024-ben is otthont adó Tisza mozi jóvoltából.

240515-tiszamozi.jpgAz 1955 óta működő szolnoki Tisza mozi lassan három évtizede a megyeszékhely legfontosabb összművészeti szórakozóhelye. A rendszerváltás óta a Demeter család által vezetett „Intézmény” nemcsak művészmozi, és Magyarország egyik legrégebbi filmfesztiváljának a helyszíne, de kedvelt kiállítótér, színházi befogadóhely, kávézó és találkozópont illetve koncerthelyszín. A Tisza mozi immár egy évtizede állandó résztvevője az NKA Hangfoglaló Program Klubtámogató Programjának, így abban a termében, ahol az AztaQ is zajlik majd, egymásnak adják a színpadot Magyarország legkiválóbb előadói és zenekarai. Néhány éve pedig a mozi és a Szolnoki Galéria között megnyitották a Múzsák terét, azaz a város egyetlen, tavasztól-őszig állandó, szabadtéri koncerthelyét.

Az AztaQ-t immár harmadjára befogadó Tisza mozi működtetői nemcsak helyszínt biztosítanak a rendezvényhez, de egy ötvenezer forint értékű díjat is felajánlottak. A 2024. évi AztaQ egyik zenekara vagy énekese lehetőséget kap arra, hogy egy közösen egyeztetett időpontban, de még ezen a nyáron, szabadtéri koncertet adjon a Tisza mozi melletti Múzsák tere színpadán. A formációnak a koncertet követően a Tisza mozi 50 ezer forint honoráriumot is fizet. Így garantáltan több száz néző láthatja és hallhatja az AztaQ egyik fellépőjét, reményeink szerint a jövő egyik sikeres formációját.

AztaQ’24 zsűri: Ádori Péter

Első alkalommal lesz az AztaQ zsűrijének tagja a Szolnokon és környékén fogható Aktív Rádió programigazgatója, zenei vezetője, Ádori Péter, aki lassan három évtizede dalszövegíróként is tevékenykedik, több arany- és platinalemez tulajdonosa, egyik dala pedig francia rádiós slágerlisták élmezőnyében is szerepelt.

240513-adori_peter.jpgÁdori Péter – Aktív Rádió programigazgatója, zenei vezetője –, ahogy a saját munkáját meg szokta határozni, ő az, akinek az anyukája csuklik, ha a hallgatóknak nem tetszik a zene a rádióban. Idén lesz tizedik éve, hogy Szolnokra, az Aktív Rádióhoz került.

A rádiózás mellett sok más szálon is kötődik a könnyűzenéhez. Dalszövegíróként 1996 óta dolgozik, mára már több arany- és platinalemez tulajdonosa. Lemezek mellett televíziós műsorokhoz és reklámokhoz is ír dalszövegeket. A teljesség igénye nélkül énekelte dalszövegét Varga Miklós, Sipos Péter, a Groovehouse, a Kerozin, az Inflagranti, és rengeteget dolgozott az Irigy Hónaljmiriggyel is. Televíziós munkái közül a Mirigy tévéshowk mellett kiemelkedik a Dalnokok Ligája, ahol többek mellett a végső győztes Nox dalszövegeit írta.

Több mint tíz éve zenei producerként is dolgozik. Elektronikus zenéi jellemzően inkább külföldre készülnek, legsikeresebb track-je Franciaországban rádiós slágerlista élmezőnyében szerepelt.

Díjak: Garantált megjelenés öt médiumban

Rockinform, Recorder, Music Media Magazin, Pesti Műsor, blogSzolnok. Öt médium, amelyeknek a hasábjain az AztaQ egyik fellépőjéről cikkeket közölnek majd az Amatőr Zenei Tehetségkutató Versenyt szervező Picasso Média koordinálásában.

240511-mediatam.jpg„Ma már nem elég csak jónak lenni valamiben, arról a világnak vagy legalább egy részének tudomást kell szerezni.” – Vallja a 2004-ben alapított Picasso Média Tanácsadó Kft. csapata, akik harmadik éve szervezik az AztaQ-t, és másodjára állítottak össze médiacsomagot a zsűri által kiválasztandó egyik résztvevőnek.

A médiacsomag részeként az ország legrégebben megjelenő és a kulturális intézményvezetők körében kiemelt ismertséggel és népszerűséggel bíró Pesti Műsor június végén megjelenő száma egy oldalas interjút közöl az AztaQ kiválasztott résztvevőjével. Ugyancsak viszonylag gyorsan le kell adni a nyomtatásban és online formában is megjelenő, közel tízezer példányos Music Média Magazinba (MMM) szánt anyagot, hiszen ott is egy oldalt kap az AztaQ e díjat megnyerő résztvevője. A Recorder a Magyar Radar rovatában mutatja majd be a kiválasztott formációt, míg az online formában megjelenő Rockinform egy hosszabb interjút közöl a zsűri által kiválasztott indulóval. És, hogy a szolnoki közönség is megismerhesse a szolnoki verseny egyik legjobbját, a 2010 óta működő blogSzolnok-on is interjú jelenik majd meg róla/róluk, az AztaQ döntője után.

Öt médium, többezres elérés, és egyben ritka alkalom, hogy egy induló formációnak egyszerre ennyi sajtómegjelenése legyen.

Díjak: Fellépés a Tiszavirág Fesztiválon

Az ország egyik leghangulatosabb szabadtéri rendezvényén, a szolnokiak kedvenc nyárindító eseményén, a 17. Tiszavirág Fesztivál egyik színpadán adhat 50 perces műsort az idei AztaQ egyik indulója.

tiszavirag1.jpgJúnius közepén néhány napra megváltozik Szolnok és megváltoznak a szolnokiak is. A szőke folyó mellett található Tiszai hajósok tere, Sóház utca, Tisza park és a Tiszaparti sétány néhány délutánra és estére színpadokkal, különleges szabadtéri installációkkal, borházakkal és mindenféle vendéglátóhelyekkel, no meg sok-sok jókedvű szolnokival és környékbelivel telik meg.

Szolnokon a nyár, a vakáció kezdetének immár tizenhetedik alkalommal a legbiztosabb jele a Tiszavirág Fesztivál, ami idén június 19-21. között várja a találkozni, beszélgetni és közben igényes programokat élvezni akarókat. Aki egyszer is bulizott már a tiszavirágok rajzása idején a szolnoki Tisza-part árnyas fái alatt, aki hallgathatta már itt a nemzetközi és a hazai zenei élet különleges produkcióit, az biztosan tudja, hogy idén is Szolnokon a helye.

A 17. Tiszavirág Fesztivált szervező Tiszavirág Kulturális Menedzser Iroda vezetői úgy döntöttek, hogy ebben az évben is támogatják az AztaQ, Amatőr Zenei Tehetségkutató Versenyt. A június 1-jén a szolnoki Tisza moziban színpadra lévő zenészek és énekesek közül egy produkciót választanak majd ki, amelyik nemcsak a Tiszavirág Fesztivál különdíját veheti át, de lehetőséget kap arra is, hogy június 19. és 21. között – egy később egyeztetendő időpontban és színpadon – 50 perces műsort adjon a rendezvényen. Ez pedig azt jelenti, hogy az AztaQ egyik zenekar még idén jeles hazai előadók és nemzetközi produkciók között jelenhet meg, és mutathatja meg magát a 17. Tiszavirág Fesztivál közönségének.

https://www.tiszaviragfesztival.hu/hirek/17-t-i-s-z-a-v-i-r-a-g-f-e-s-z-t-i-v-a-l-20.html

Díjak: 150 ezer forintos stúdiózás

Díjfelajánló: Denevér Hangstúdió

Az egész országban ismert a Cserfalvi „Töfi” Zoltán által vezetett Denevér Hangstúdió, ahol az elmúlt 33 évben közel 800 lemez készült. Az AztaQ egyik résztvevője idén is a Denevér Hangstúdió segítségével készíthet hanganyagokat.

240508-deneverstudio.jpgA Cserfalvi „Töfi” Zoltán vezette szolnoki Denevér Hangstúdió harmadik alkalommal támogatja díjfelajánlással az AztaQ-t, vagyis az Öröm a Zene sorozat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tehetségkutatóját. A tavalyi megmérettetés után a püspökladányi KabinLáz dolgozhatott a legendás Denevér Hangstúdióban, míg a 2022-es színpadra lépők közül a szolnoki Midller élhetett a lehetőséggel. Bár idén nem tud zsűrizni Cserfalvi „Töfi” Zoltán a szolnoki AztaQ-n, de a 150 ezer forint értékű stúdiómunkát ezúttal is felajánlotta.

A szolnoki Denevér Hangstúdiót egyébként Tóth László alapította még 1991-ben. A Szolnok belvárosában található stúdió tulajdonosa és vezető hangmérnöke 1996 óta Cserfalvi „Töfi” Zoltán. Az idén már 33 éves Denevér Hangstúdióban eddig nagyjából 800 lemez teljes anyagát rögzítették, azaz jóval több mint tízezer dalt. A Denevér Hangstúdióban dolgozott már – többek között – a Mobilmánia, a Pokolgép, az Omen, a Dalriada, az Aurora, Nagy Feró és a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Hobo Blues Band és a Remorse is. Rajtuk kívül olyan hírességek anyagaival is foglalkozott már a szolnoki stúdió, mint például Glenn Hughes (ex-Deep Purple), Tim Ripper Owens (ex-Judas Priest), Andy LaRocque (King Diamond) és Chris Amott (ex-Arch Enemy). Bár legtöbben a rock-metal produkcióikról ismerik a Denevér Hangstúdiót, valójában mindenféle stílussal foglalkoznak, gyakran készülnek itt népzenei és kórus hanganyagok, sőt olykor szimfonikus felvételek is.

A Denevér Hangstúdió által felajánlott 150 ezer forint értékű stúdiózási lehetőségbe Cserfalvi „Töfi” Zoltán szerint a zenétől, a zenekar felkészültségétől, az alkalmazott hangszerektől függően sok minden beleférhet. A tapasztalatok szerint, ha az élő felvételhez kapcsolódóan minden munkát a Denevér Hangstúdió csinál – egy nap felvétel, egy nap editálás, egy nap keverés –, akkor egy dal születhet meg a keretből. A stúdió azonban attól sem zárkózik el, hogy a zenekarok már meglévő felvételeivel dolgozzon tovább.

http://www.deneverstudio.hu/index.php

AztaQ’24 zsűri: Pap Béla

A szolnoki szervezők felkérésére immár harmadik alkalommal zsűrizik az AztaQ-n Pap Béla, akit legegyszerűbb talán szolnoki könnyűzenei mindenesnek nevezni. Több mint 40 éve szervez zenei eseményeket Szolnokon, 27 évig tartotta életben az Örökség Világzenei Fesztivált. Jó ideje pedig Szolnok rocktörténetének a kutatója.

240507-papbela.jpgA tanárképző főiskola elvégzése után visszatért Szolnokra, hogy három évvel később a közművelődés legparázslóbb szegletében találja magát: saját szakállára, egykori iskolája tornatermében megszervezte élete első könnyűzenei koncertjét. Úgy számolja, hogy 1983 óta 58 (!) különböző szolnoki helyszínen, megszámlálhatatlanul sok helyi, országosan jegyzett és nemzetközi fellépővel, másfélezernél is jóval több koncertet szervezett. De pátyolgatott zenekart, összehozott szolnoki kötődésű lemezeket, jelentetett meg világzenei albumokat, részt vett turnék szervezésében szerte Európában, és talán ő maga se tudná felsorolni, hányféle zenei projekt fölött bábáskodott az elmúlt évtizedekben. Vallja: „Ha a rock örök és elpusztíthatatlan, akkor nem kérdés, kinőni sem lehet belőle. Én már meg sem próbálom. Immár nyugdíjas vagyok, de nem mentem nyugdíjba.”

Koncertszervezőként, könnyűzenei ötletemberként, független lemezkiadóként, bő negyedszázadon keresztül a szolnoki Örökség Világzenei Fesztivál szervezőjeként, és immár harmadszor az AztaQ zsűrijének tagjaként azt mondja: „Még mindig kellő izgalommal és érdeklődéssel várom az újabb és újabb zenészgenerációk formációit és alkotásait. Keresem a különleges zamatokat, a fiatalok életérzéseit kifejező tartalmas gondolatokat, a zenében rejlő érzelmi útvesztők okos megfejtéseit. Remélem a mostani AztaQ tehetségkutatón sem leszek csalódott, és nem győzöm majd dicsérni a látottakat, hallottakat.”

Díjak: 100 ezer forint értékű hangszervásárlási-utalvány

Díjfelajánló: Roland 5000 hangszerbolt, Szolnok

Szolnok egyetlen hangszerboltja, a Roland 5000 ebben az évben is az AztaQ mellé állt. Ennek köszönhetően a június 1-jei szolnoki megmérettetés résztvevői között 100 ezer forint értékű hangszervásárlási-utalványt oszthat szét a zsűri.

240507-roland.jpgAki Szolnokon zenél, zenélt vagy zenélni fog, az egészen biztos, hogy rendszeresen jár, járt vagy a jövőben járni fog a város főutcáján, a Baross utca 9. szám alatt található Roland 5000 hangszerüzletben. A Roland 5000 hangszerboltot Tóth László zenész, gitáros alapította 1989-ben. A megnyitás óta eltelt harmincöt évből az utóbbi húszban fiával, ifj. Tóth Lászlóval együtt vezetik a megyeszékhely egyetlen hangszerboltját, ami nem csupán egy üzlet, hanem a szolnoki zenei élet egyik fontos találkozópontja és információforrása. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy sok, ma már aktívan zenélő gitáros és dobos a Roland 5000-ben vásárolta meg élete első hangszerét, és ha el is költöztek a városból, Szolnokon járva biztosan beugranak az aprócska üzletbe.

A Roland 5000 Hangszerbolt az elmúlt három és fél évtized során számtalan tehetségkutatót, Ki mit tud?-ot, iskolai tombolát támogatott hangszerekkel, kiegészítőkkel vagy éppen vásárlási utalványokkal. Talán ezért is használhatják büszkén a „Szolnok kedvenc hangszerboltja” szlogent.

A Tóth László és fia vezette Roland 5000 hangszerbolt immár harmadik éve támogatja az Öröm a Zene országos tehetségkutató sorozat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei versenyét, vagyis az AztaQ-t. Ebben az évben is 100 ezer forint értékű hangszerutalványt bocsájtanak a zsűri rendelkezésére, hogy azt – akár egyben, akár megosztva – az arra érdemes együttesek vagy énekesek között osszák szét.

www.roland5000.hu

roland5000-hangszerbolt-szolnok-logo1.jpg

AztaQ’24 zsűri: Andrásik Remo

Az Öröm a Zene országos könnyűzenei tehetségkutatósorozat, valamint az immár két évtizede Szolnokon rendezett Gitármánia táborok ötletgazdája és vezetője, zenész, gitáros, gitártanár, a Hangszert a kézbe sorozat motorja, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára.

240507-remo.jpgAndrásik Remo harmadik alkalommal fog zsűrizni az AztaQ tehetségkutatón, és nemcsak azért, mert az Öröm a Zene vezetőjeként igyekszik ott lenni szinte minden megyei versenyen, hanem mert egykori törökszentmiklósi lakosként jórészt az ő „gyermeke” az Amatőr Zenei Tehetségkutató Verseny. A zenész, gitáros, szervező, gitártanár, zenei újságíró a nyolcvanas évektől több zenei formációban is játszott, majd a kilencvenes évek elején elkezdett tanítani, illetve a közös zenélésre alkalmat teremtő programokat szervezni. Több gitár-tankönyv szerzőjeként, az Öröm a Zene Tehetségkutató sorozat, a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, valamint az Öröm a Zene iskola és oktatási program alapítójaként és vezetőjeként a hazai könnyűzenei oktatás és tehetséggondozás megkerülhetetlen alakja.

Nevéhez fűződik az immár hetedik éve indult Hangszert a kézbe elnevezésű országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő programsorozat szervezése. Munkásságát a Magyar Hangszermíves Céh 2008-ban nívódíjjal, a Hangszeresek Országos Szövetsége 2015-ben Az év zenei újságírója-díjjal, az Artisjus pedig 2018-ban Zenetanári-díjjal ismerte el.

süti beállítások módosítása