AztaQ

Amatőr Zenei Tehetségkutató

Amatőr Zenei Tehetségkutató

Negyedszer Szolnokon

2024. április 29. - aztaq

A kilencedik AztaQ könnyűzenei tehetségkutatónak is Szolnok ad otthont június 1-jén. Az immár harmadik alkalommal a Tisza moziban és negyedszer Szolnokon rendezendő megmérettetésről a tehetségkutatót szervező Bajnai Zsolttal beszélgettünk.

240429-bajnai.jpg– Hogyan került Szolnokra az eredetileg Törökszentmiklóson indult AztaQ?

– Az AztaQ története 2016-ra nyúlik vissza, amikor az NKA Cseh Tamás Program partnere lett az Öröm a Zene Tehetségkutató sorozatnak azzal az elvárással, hogy az ország minden megyéjében legyen egy helyi forduló. Mivel Jász-Nagykun-Szolnok megyében akkor már egy ideje senki sem szervezett könnyűzenei tehetségkutatót, Andrásik Remo, az Öröm a Zene szervezője felkérte a törökszentmiklósi Ipoly Arnold Művelődési Központ lelkes csapatát, hogy hozzanak össze egy ilyen versenyt. Ha jól tudom, a 2017-es versenyt nevezték először AztaQ-nak, azaz Amatőr Zenei Tehetségkutató Versenynek a megmérettetést. A covid után azonban távoztak Törökszentmiklósról azok, akik szívvel-lélekkel megszerveztek öt versenyt, és kvázi „gazdátlanul” maradt Jász-Nagykun-Szolnok megye. A 2021-es megmérettetésnek ezért a szolnoki Tiszaligetben rendezett Gitármánia Tábor adott helyet, mi pedig 2022 óta szervezzük az AztaQ-t.

– Tavaly úgy tűnt, helyszínváltozás lesz, idén viszont újra a Tisza mozi ad otthont a versenynek?

– A tavalyi év több szempontból bizonytalan volt, nem véletlen, hogy csak szeptember végén rendeztük meg az AztaQ-t. A sok bizonytalanság közepette azonban egyértelművé vált, hogy nem szabad más helyszínnel kísérletezni, mert a Tisza mozi, mint Szolnok kulturális centruma nemcsak alkalmas, de kiválóan meg is felel a tehetségkutató elvárásainak. A mozi A-termét a zsűritagok és az országos megmérettetés szervezői is a sorozat egyik legjobb akusztikájú helyszínnek tartják, ráadásul a két további teremmel minden igényt kielégít az épület.

– Miért június 1-jén lesz az idei AztaQ?

– A verseny időpontjával leginkább az Öröm a Zene országos tehetségkutató többi állomásához kell igazodnunk, mert a szervezők arra törekszenek, hogy egy hétvégén egy vagy maximum két megyei elődöntő legyen. Mivel korábban is ez a kora nyári időpont volt Jász-Nagykun-Szolnok megye helye a sorozatban, és mivel a Tisza mozinak is megfelelt június első szombatja, visszatértünk ehhez. És reméljük, ez most már tényleg hagyomány lesz.

– A verseny lebonyolításában vagy menetében várható-e bármilyen változás?

– Az indulók számától és minőségétől függően elképzelhető, hogy nem hat, hanem tíz formáció léphet majd színpadra, de erre csak május 20-a, a jelentkezési határidő után tudunk válaszolni. A szolnoki lebonyolításban nem lesz változás, a kiválasztott zenekaroknak 30 percük lesz a beállásra és a három saját dal bemutatására. Ha összejön, akkor idén újra hívunk diákzsűrit, akiknek a közös szavazata 2022-höz hasonlóan egy zsűri szavazatot ér majd. Mindezeken kívül csak az országos versenykiírásban van változás, mert idén először nem minden megye győztese jut be automatikusan az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának meghallgatására, hanem csak az Öröm a Zene döntőjének tíz legjobbja. Ott viszont minden megye képviselteti majd magát.

– Egy hónappal vagyunk a kilencedik AztaQ előtt. Mikor lennél elégedett az idei megmérettetéssel?

– Természetesen akkor, ha az Öröm a Zene döntőjét az a zenekar nyerné meg, aki az AztaQ-ról jutott be. Ennél csak az lenne számomra, mint szolnoki számára a kedvesebb, ha ez a zenekar szolnoki lenne, amihez persze az is kellene, hogy több helyi zenekar merjen indulni az AztaQ-n. De egyébként, ha az előző két év színvonalát tudjuk hozni szervezésben és fellépőkben, akkor már nem lesz okunk szégyenkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aztaq.blog.hu/api/trackback/id/tr6018392959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása