AztaQ

Amatőr Zenei Tehetségkutató

Amatőr Zenei Tehetségkutató

AztaQ az Öröm a Zenében

2024. április 21. - aztaq

240421-kep4.jpgA szolnoki AztaQ 2024-ben is része az Öröm a Zene tehetségkutató sorozatnak, amely immár kilencedik éve fogja össze az országban és a határon túli magyar területeken rendezett hasonló versenyeket. Idén a 26 verseny győztese közül 10 juthat be az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói pályázatának meghallgatására.

240421-kep1.jpgA Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) 2009-ben rendezett először edukációs ének-zenei versenysorozatot, ahol még az volt a cél, hogy ugyanazt a dalt minél többen játsszák, énekeljék egyszerre. A három éven át szervezett program folytatása lett a 2012-ben a HANOSZ, az Artisjus, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, továbbá 16 regionális és országos, valamint 4 határon túli könnyűzenei tehetségkutató összefogásával létrejött Hangfoglaló Magyarország tehetségkutató-sorozat, aminek döntőjét már az egykori Budapest Music Expon rendezték. Ezt a sorozatot nyerte meg 2013-ban Szatmári Juli, majd 2014-ben a Margaret Island.

240421-kep2.jpgA sorozatban alapvető változást hozott az NKA Cseh Tamás Program belépése. Ez nemcsak biztos forrást jelentett a 26 verseny megrendezéséhez, de plusz díjat, illetve az Induló Előadói Alprogramba való bekerülés lehetőségét is a résztvevőknek. Az időközben Hangfoglaló Programra keresztelt kezdeményezés azóta is támogatja az Öröm a Zene Tehetségkutatót, amely így lassan egy évtizede egységes szabályok szerint zajlik az országban és a határon túli magyarlakta területeken. Mindez azt is jelenti, hogy az évi huszonhat versenyre közel félezer zenekar és kétezer zenész jelentkezik, azaz kis túlzással, de talán kimondható: a magyar könnyűzenében az elmúlt évtizedben feltűnt zenészek és zenekarok között nincs vagy alig lehet olyan, aki egykor ne lépett volna fel az Öröm a Zene színpadán.

240421-kep3.jpgAz NKA Hangfoglaló Program az Öröm a Zene 2023/2024-es sorozatát is támogatja. Változás viszont a korábbiakhoz képest, hogy ettől az évtől nem minden helyi verseny győztese jut be automatikusan az Induló Előadói Alprogram meghallgatására – ahová a Hangfoglaló Program kollégiuma hívja meg a felhívására pályázók egy részét –, hanem csak tíz, az Öröm a Zene őszi döntőjében kiválasztott zenekar. Ennek megfelelően a helyi versenyek győztesei – így az AztaQ legjobbjai – továbbra is ott lehetnek az Öröm a Zene döntőjében, aminek fődíja idén is 1 millió forint értékű hangszervásárlási utalvány.

Az Öröm a Zene Tehetségkutató általános szabályai itt olvashatók el

https://oromazene.hu/tehetseggondozo/kiiras-dijak

Az Öröm a Zene versenyek korábbi győztesei itt kereshetők vissza

https://oromazene.hu/tehetseggondozo/magunkrol

A bejegyzés trackback címe:

https://aztaq.blog.hu/api/trackback/id/tr6018386565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása